2013. október 2., szerda

Glávboksz lájt

Most hogy már több bejegyzésen keresztül is áradoztam arról, hogy milyen szép és jó egy glovebox (jut eszembe ennek a múltkor megtaláltam a magyar megfelelőjét. Asszem kesztyűs doboz volt…:D), meg kell említenünk a legnagyobb hátrányát. 40 ezer euro. Vagy több. Attól függ milyen felszereltséggel rendeled.



Van azonban egy olcsóbb alternatíva, ami már húszezer forint körüli összegért elérhető: az atmosbag. Ugyanolyan mint a glovebox, az elve is ugyanaz, csak az anyaga és az ára más.  Itt is van:


Ugyanúgy kesztyűk vannak kiképezve rajta, amiken keresztül dolgozni lehet benne, ugyanúgy vákuum-argon/nitrogén ciklusokkal lehet inertizálni; a következő ábrákon, amelyeken a felfújás folyamat látható, a gázpalack (esetünkben argon), és a vákuumszivattyút is kiszúrhatják a szemfülesek (az atmosbaget inkább ne szúrjátok ki ;)).
Először kicsomagoljuk és egy elszívófülkébe installáljuk:


Majd kiszívjuk belőle a levegőt és feltöltjük inert gázzal (ha az inert atmoszféra a használat célja):







Előnyei ára mellett, hogy mobilis, nem foglal állandó helyet a laborban, szükség esetén egy elszívófülkébe tehető. Lehet kapni steril változatban is. Eldobható, ha valami irreverzibilis károsodás/szennyeződés érte. Kapható két vagy négykezes változatban is, akár csak a glovebox. Hátránya, hogy sokkal sérülékenyebb annál. Mechanikailag, hővel és vegyszerrel (oldószerrel) szemben egyaránt. Valamint hátránya még, hogy nem lehet úgy ki-beközlekedni a külvilág és a bag között, hogy az izoláció fennmaradjon. Pl. kémiai reakció előtt mindent bele kell készíteni, ezután jöhet az inertizálás. És ha közben jut eszedbe, hogy elfelejtettél pipettahegyet bevinni vagy eggyel kevesebb a mintásüveg, vagy az egyik reagens kintmaradt, akkor sajnos kezdheted előlről. 
És végére tartottam a legfontosabb limitációját: a legprecíziósabb célokra sajnos nem alkalmas: azt a hihetetlenül alacsony oxigén és vízkoncentrációt atmosbagben nem lehet elérni, ami a gloveboxban szokásos.

Te kit választanál?

2 megjegyzés:

  1. Én csakis Kemikáldzsoni módszerét választanám. =)

    VálaszTörlés
  2. Kutatók a Neten 3.0 – III. Kutatói Blog és Weboldal Találkozó

    2013. november 11-17.


    A 2010-es és 2011-es hagyományokat követve harmadik alkalommal rendezzük meg a Kutatók a Neten - Kutatói Blog és Weboldal Találkozót. Az elmúlt két év alatt sokat változott az Internet a tudományok szemszögéből. Népszerű blogok szűntek meg, kutatói web- és Facebook-oldalak indultak. A Kutatók a Neten 3.0 egy olyan virtuális rendezvény, mely megkísérli egy csokorba gyűjteni a szabadidejükben internetes naplót vezető, weboldalt szerkesztő vegyészeket, fizikusokat, nyelvészeket és történészeket. A találkozóra várjuk mindazok jelentkezését, akiket mindennapi munkájuk a laborok, levéltárak, könyvtárak varázslatos világához köt. Célunk, hogy a kutatások iránt érdeklődők egy, közös platformon ismerkedhessenek meg a tudomány művelőinek blogjaival, portáljaival. A rendezvény a kutatók által írt, működtetett blogok és weboldalak seregszemléjén kívül az egymás közötti együttműködés szorosabbra fűzését is szolgálja.


    Az érdeklődők 2013. november 11. és 17. között érhetik el a virtuális találkozót a www.kutatok.net weboldalon.


    Kutatói blogok, weboldalak jelentkezését 2013. október 31-ig várjuk az editor@nanopaprika.eu e-mail címen. A részvétel díjmentes.


    A jelentkezés során megadandó adatok:
    1. Blog/weboldal neve:
    2. Blog/weboldal elérése: http://
    3. Blog/weboldal témája, tudományterülete (max. 1500 karakterben kifejtve):
    4. Blogíró/weblap készítőjének neve:
    5. Blogíró/weblap készítőjének végzettsége:

    VálaszTörlés