2013. március 12., kedd

A víz az az anyag, ami az átlagember életét lehetővé teszi, a preparatív szerves kémikusét ellehetetleníti/megkeseríti/nyomorba dönti.


Az előző blogbejegyzés végén szó esett arról, hogy kalixarént lehet peralkilezni NaH bázis jelenlétében. Valamikor ezeknek a kísérleteknek a során jöttem rá, hogy:

A víz az az anyag, ami az átlagember életét lehetővé teszi, a preparatív szerves kémikusét ellehetetleníti/megkeseríti/nyomorba dönti. 

Hogy miért? Ha nem tudod, adj hálát! :) Hogy szegény megboldogult középiskolai kémiatanáromat idézzem: azért, mert az olyan rossz lányra hasonlít, aki mindenkivel elmegy… (finomítottam a megfogalmazáson).

Tehát sok esetben a víztől meg kell szabadulni, mert jelenlétében nem a megtervezett reakciónk fog végbemenni. A víz mindenhol ott van: az oldószerben/szubsztrátokban/levegőben/eszközökön. Emiatt, a vízzel való reakció előtérbe kerülhet, esetleg egy olyan új anyag keletkezik víz jelenlétében, ami tönkreteszi a reakciónkat.

Ez a blogbejegyzés tehát néhány oldószer vízmenetesítéséről (abszolutizálásáról) szól kicsit lexikon jelleggel, (stílusosan) szárazon. Ez a munka a preparatív szerves kémikus napi rutinjához tartozik. Aztán a következő részben néhány vízmentes technikáról lesz szó, úgy mint a glove box és a Schlenk-technika használatáról. Kedvcsinálónak a következő gloveboxos bejegyzéshez, íme egy kép a drágaszágról <3 :



Az oldószerek abszolutizálására, vízmenetesítésére általános módszerek a desztilláció, ill. valamilyen kémiai vagy fizikai szárítószer használata. Előbbire a fémek, hidridek, foszfor-pentoxid stb. jó példa, utóbbira a molekulaszitával (röviden molszita), szilikagéllel (röviden szilika) vagy alumínium-oxiddal (röviden alumina vagy alox) való kezelés.

THF
A THF higroszkópos, előszárítása KOH-n lehetséges. Ledesztillálható Na/benzofenonról. Hatékony vízmentesítésére a szilika. 3Å molszitán tárolás illetve aluminán való átcsurgatás a leghatékonyabb, utóbbi gyorsabb, előbbi lehetővé teszi a folyamatos vízmentesen tartást. Nem szabad elfelejteni, hogy drasztikus módszereknél a polimerizáció veszélye fennállhat. Ugyancsak figyelni kell a peroxidtartalomra.

Toluol
Előszárításra kalcium-klorid, -hidrid vagy -szulfát használatos, melyet Na/benzofenonról való desztilláció követ általában. Vagy a kereskedelmi oldószert 3Å molszitán tárolva vagy szilikaoszlopon átcsurgatva szuperszáraz toluol állítható elő (1 ppm körüli víztartalom).

A videon a toluol fémkáliumos forralása látható mint alternatív abszolutizálási megoldás. A kálium olvadáspontja 63°C, így a toluol forráspontján (111°C) már olvadt állapotban van jelen.



A toluolhoz sok tekintetben hasonló oldószer a benzol, amivel karcinogenitása miatt nem foglalkozunk. Azonban ha foglalkoznánk, és vízmentes körülmények között foglalkoznánk, és történetesen éppen Na/benzofenonnal vízmentestenénk, akkor az valószínűleg valahogy így nézne ki :) :




Diklórmetán
Nincs nagy affinitása a vízhez, a kereskedelmi diklórmetán is viszonylag száraz, ledesztillálható kalcium-hidridről. A szilikán való átengedés vagy a 3Å molszitán való tárolás szuperszáraz oldószert biztosít.

Acetonitril
Higroszkópos, szokványos eljárás a foszfor-pentoxidról való desztilláció. A foszfor-pentoxidon való tárolás is jó, míg – a THF-hez hasonlóan – a 3Å molekulaszitán való tárolás ill. alumina oszlopon való átcsurgatás kiváló minőségű (alacsony víztartalmú) oldószert ad.

Alkoholok
A kis szénatomszámú (metil- és etil-) alkoholok szokásos szárítási módja a jóddal aktivált magnéziumról való desztilláció. Néhány egyéb szárítószer, mely alkoholok szárítására alkalmas a kálium-hidroxid, bárium-oxid, illetve kalcium-oxid. A 3Å molszita csak nagyobb mennyiségben és hosszabb idő alatt csökkentette le a víztartalmat a korábbiakhoz hasonló alacsony szintre, a legjobb eredmény 20% szitával való 5 napon át tartó szárítással volt elérhető.

Közhely, hogy a kísértés elkerülésének legjobb módja, ha nem állunk ellen neki tovább. Valahogy így jártunk mi is egyszer, amikor kalixarén-származékot szerettünk volna perfunkcionalizálni az alsó karimáján (l. előző bejegyzés) klóracetamidokkal. A szokásos megoldás ebben az esetben NaH THF-DMF elegyben való használata 50-70°C-on. A rendszer víztartalma azonban problematikus lehet a hidrolízisre érzékeny amidfunkció jelenléte miatt. Az oldószerek maradék víztartalma nekünk is problémát jelentett, azonban ahelyett, hogy tovább szárítottuk volna oldószereinket, vizet adtunk hozzá: toluol-vizes lúg rendszert választottunk reakciónkhoz (fázistranszfer katalizátor (PTC) jelenlétében), mely magasabb hőmérsékleten elhidrolizálta ugyan az amidfunkciót, azonban szobahőmérsékleten a kívánt terméket szolgáltatta (a Schotten-Baumann-acilezés analógiájára).

On water reakciók: Van a víz jelenlétének egy másik nagyon izgalmas aspektusa is. Ez egy olyan furcsa jelenség, melyet negatív aktiválási térfogattal jellemezhető reakciók (pl. Diels-Alder reakciók) esetében figyeltek meg. Lényege, hogy bár a reagensek nem oldódnak vízben, a víz hozzáadása mégis sokszorosára növeli a reakciósebességet a szerves oldószerben, homogén fázisban tapasztalthoz képest. A jelenség oka nagyrészt még feltáratlan, egy másik alkalommal ezekről az „on water” reakciókról is szólok majd bővebben… 

Összefoglalva: Van hogy vízre szállni (navigare), van hogy éppen szárazra "szállni" szükséges.

2 megjegyzés:

  1. Hello

    bennem is felmerült egy kérdés:
    amikor azt írod, hogy " szilikaoszlopon átcsurgatva", akkor ott arra kell gondolni, hogy szilikagéllel kötöd meg a vizet?
    ez technikailag hogy nézki:
    a száraz szilikagélt töltöd az oszlopban, és utára át rajta az oldószer (és így "bubis" lesz az oszlop?)
    vagy felszuszpendáltatot a szilikagélt előtte a tisztítandó oldőszer egy részében, és bubimentes oszlopot töltesz meg, és engeded át rajta az absz-andó oldószert?
    köszi a segítséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a szilika köti meg. Épp mint az alox. Az is megköti.

      Igen, mintha kromatografálnál, oszlop, gravitációsan átcsurog rajta, ha gyorsabban akarod, akkor alulra szívópalack meg kónusz meg vákuum esetleg (magasabb fp esetén). Bubis lesz, igen, nem para. De valszeg érdemes próbálkozni a szilikával való kevertetéssel is (10-20%), aztán szűrés, az legalább ilyen hatékony, vagy hatékonyabb kell legyen.

      Előtte nálunk szilikaaktiválás: 300°C vákuum 1 nap (Kugelrohr nevű készülék vagy ha úgy tetszik rövidutas vákuumbepárló).

      Maradok tisztelettek: Chem.John.:)

      Törlés