2013. augusztus 31., szombat

KATALÍZIS TANMESE

A click reakciót a réz(I), esetleg ruténiumionok katalizálják. Lásd feljebb.

A metatézist volfram, molibdén vagy ruténium komplexek katalizálják. Lásd (majd) lejjebb.

Volt már szó fázistranszfer katalizátorokról is. A legelején.

Katalizátor. Katalízis. De mi is ez valójában?


Képzeljük el, hogy egyszer az utcán sétálunk, és egy gesztenyeárus mellett vezet el utunk. Nagyon ínycsiklandó a gesztenye illata, azonban mivel drágálljuk, nem veszünk belőle, pénzünk zsebünkben marad, vagy úgy is mondhatnánk, hogy a vonzóerő zsebünk és a pénz között nagyobb maradt, mint a gesztenyeárus és a pénz között, nem vándorolt át tőlünk hozzá. 
Más alkalommal egy számunkra nagyon kedves fiúval vagy lánnyal sétálunk ugyanarra, akire nagyon szeretnénk pozitív benyomást tenni, ezért úgy döntünk, hogy veszünk a gesztenyeárus portékájából. A vonzóerő most a pénzünk és a gesztenyeárus között nagyobb, mint köztünk és a pénz között, a pénz átvándorol a zsebünkből az árus kezébe. A folyamatot a velünk sétáló lány/fiú váltotta ki, noha ő maga nem vett részt benne. Na ő a katalizátor.

Ezt a tanmesét állítólag egy "Ch. Moore nevű amerikai tudós" mondta el diákoknak, én egy kémiai kérdezz-felelek könyvben olvastam úgy tizenöt éve.

A katalizátor lényegi jellemzői közé tartozik, hogy a reakció végén változatlan formában visszakapjuk, látszólag "nem vesz részt folyamatban". Valójában a katalizátor részt vesz a folyamatban, jelenlétével, a reakcióban való részvételével egy másik reakcióutat nyit meg. Olyan ez, mintha olyan kerülőúton mennénk ugyanazon cél felé, amin kisebb hegyeket (aktiválási energia gátakat) kell megmászni, ezáltal könnyebben juthatunk el ugyabba a célba (ugyanahhoz a végtermékhez). Azonban a katalizátort vissza kell kapnunk a reakció végén változatlan formában, különben nem katalizátorról, hanem reakciópartnerről van szó, ami "elfogy", átalakul a folyamatban. 
További ismérve a katalizátornak, hogy általában a reaktánsokhoz képest kisebb mennyiségben használjuk, így is szoktuk mondani: "katalitikus mennyiségben". 
Az élő szervezetekben működő, ezáltal éltünket lehetővé tevő enzimek is katalizátorok, biokatalizátorok. Kis mennyiségben vannak jelen szervezetünkben, és lehetővé tesznek olyan folyamatokat, amelyek nélkülük sohasem mennének végbe. Vagyis katalizátorok nélkül nem lehet élni. De ha lehetne se lenne érdemes. :-)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése