(Jó)Néhány hete a Szertárostól
megtudtuk,
hogy ha rézpénz kifényesíthetnékünk támad, akkor az ecetnél csak egy jobb
megoldás van: az ecet+konyhasó kombináció. Hogy miért? Na ezt már nem árulta
el, sőt, kérdésként szegezte a szurkolók felé (felénk) a Szertáros. (Igen, nézd meg a videót, hogy értsd a továbbiakat. Na meg azért is, mert vicces.)
Az egész ügy első néhány hallásra
furán hangzik, ui. mi a fene köze van a sónak az egészhez? Nyilván semmi!
Ugyanakkor meg nyilván van, hiszen a kísérletes tapasztalat az, hogy a rézpénz
felületének kifényesedési sebessége megnő a hozzáadott konyhasó
hatására ahhoz viszonyítva, amikor csak ecettel, só nélkül próbálunk
fényesítgetni.
Na szóval az úgy van, hogy
előbb-utóbb az ember, miközben (tudományos szempontból) felcseperedik, ráébred, hogy azok a szép, csinos, egyszerű lineáris
összefüggések, amiket az általános/középiskolai kémiaórákon tanult,
sajnos nem (mindig/teljesen) igazak. Néhány speciális esetben igaznak tűnhetnek,
azonban ez itt a való világ! Ébredj, Neo!
Ennek az ideális vs. reális
különbségnek az az oka, hogy míg ideális rendszerekben a részecskék között nincs
kölcsönhatás, vagyis a részecskék nem „érzik” egymás közelségét, addig a
valóságban nem ez a helyzet: vonzzák vagy taszítják egymást, ütköznek stb., egyszóval kölcsönhatnak, hatással vannak egymásra.
És ennek folyománya lesz az is, hogy a
só hatására a rézpénz felületi oxidrétegének/szulfidrétegének oldhatósága
megnő. Ugyanis pl. az oldatok (folyékony
halmazállapotú többkomponensű homogén elegyek, pl. víz+ecet vagy víz+ecet+só)
csak akkor tekinthetőek ideálisnak, ha nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon
hígak. Vagy még akkor se. Ha pedig nemideálisak, akkor az ideális elegyekre felírt
csini kis összefüggések már nem írják le helyesen a viselkedésüket, nem várhatunk tőlük jól megszokott, logikusnak tűnő, ideális viselkedést.
A kísérletben szereplő ecet és
sókoncentráció már mindenképpen nagyon mesze van az ideális viselkedéstől.A nemideális viselkedés pedig számos furcsaságot eredményezhet, pl. olyan szokatlan dolgot is, hogy egy az oldási folyamatban közvetlenül részt nem vevő anyag (konyhasó) valahogy mégis befolyással van a folyamatra.
Amikor az ideális viselkedésről áttérünk a nemideálisra, akkor a használt mennyiségeinket is meg kell változtatni, pl. a koncenráció helyett a effektív koncentráció, más néven aktivitás a használandó. Az aktivitás nagysága híg oldatokban (ahol az oldott anyag részecskéi nem érzik egymás közelségét, ideális a rendszer) megegyezik
a koncentrációval, míg töményebb oldatokban elmarad attól: minél töményebb az
oldat, annál kisebb lesz az aktivitás (effektív koncentráció) a koncentrációhoz
viszonyítva. Amikor viszont ebben az utolsó mondatban azt írom, hogy „minél
töményebb az oldat”, akkor az oldat össztöménységéről beszélek, vagyis minden
abban feloldott cucc együttesen számít. És végre eljutottunk a só szerepéig: a só szerepe itt mindössze az, hogy az oldat össztöménységét növelje, ezáltal az aktivitást csökkentse.
Most vissza a rézpénzhez. Amikor a
korrodált felületű rézpénzt ecetbe dobom, két dolog történik:
1. A felületről
kismennyiségű réz-oxid és/vagy szulfid (ezek találhatóak a korrodált rézpénz
felületén) az oldatba kerül. Azért csak kevés, mert ezek nagyon rosszul oldódnak
vízben (és a boltban vásárolt ecet egy vizes oldat).
2. A már nagy nehezen
oldatba került réz-oxid/szulfid gyorsan reagál a jelenlevő ecetsavval, és a
„helyére” „újabb” réz-oxid/szulfid kerül (oldódik) a pénz felületéről.
Ha a folyamatot meg akarjuk gyorsítani (vagy a folyamat gyorsulását megmagyarázni), akkor a lassabb, az első lépést kell meggyorsítani (vagy annak gyorsulását megmagyarázni). A só jelenlétében az aktivitások, effektív
koncentrációk kisebbek (l. fent), ezért több felületi réz-oxid/szulfid tud oldódni (1. lépés gyorsul), később fog ezekre nézve telítődni az oldat, ezáltal ez hamarabb fog elfogyni a felületről, hamarabb lesz fényes a pénzünk.
Bővebb utánaolvasásra vágyó
kollegáknak hívószavak: Debye-Hückel elmélet, aktivitási koefficiens, röviden pedig csak annyi, hogy az oldhatósági szorzatba az aktivitásokat kell beleírni, és nem a koncentrációkat.
A bejegyzés elkészülésében
segítettek (de az esetlegesen elhangzott hülyeségekről nem tehetnek):
Gyurcsányi E. Róbert, Zsiros László Róbert, Höfler Lajos, Szűcs Rózsa, Kun
Dávid, Nagy Balázs.
Ínyenceknek. Miközben a kérdésen
rágódtam és rágtam néhány kollegámat, az alábbi alternatív/adícionális
magyarázatok vetődtek fel amolyan brainstorming jelleggel:
„- Egyszerűen a rosszul oldódó
réz-oxidot a felszínen lecseréled jól oldódó réz-acetátra. Az én tippem az,
hogy az ionerősség növelésével lecsökken a Debye-hossz, így könnyebben bejut az
acetát (ami az említett lecseréléshez kell) a porózus oxid-szulfid rétegbe.
„- Amikor tiszta ecetsavban oldod, akkor a Cu2+ ionok az
oldatban úgy lesznek jelen, hogy a ligandumterükben csak víz van (értsd:
vízmolekulák veszik körül), aminél ismert, hogy jobban szereti, ha a
ligandumterében Cl- van (ha kloridionok veszik körül, ami ugye a
konyhasó alkatrésze). Emiatt zöldül be a CuSO4 oldal is ha NaCl-t
lapátolsz bele. Szerintem ez a hajtóerő: hogyha van só, akkor jobb (értsd:
stabilabb) komplex keletkezik, ezért szívesebben és gyorsabban csinálja.”
„- Nagy só felesleg elképzelhető, hogy kis mértékben oldja is az oxidokat,
hogy CuCl2 keletkezik (lokális korrózió) amelynek az oldhatósága jobb,
mint a réz-oxidoké vagy szulfidoké.”
Az én tippjeim a teóriák igazolására:
VálaszTörlés1.: Egy, a kísérletinél sokkal nagyobb ionerősségű oldat készítésével meg kell ismételni a kísérletet. Az ionerősséget a konyhasó mellett a reakció szempontjából inert anyaggal kell megnövelni. Ha a reakció sebessége tovább nő, akkor ez a megfelelő magyarázat.
2.: Az előző kísérlethez hasonlóan itt is ki kell hagyni a konyhasót az oldatból, és egy másik sóval kell helyettesíteni. Ha a reakció sebessége nem nő a referenciához (csak ecetsav) képest, akkor a sebesség növekedéséhez a kloridion jelenléte szükséges.
3.: Amennyiben a 2. pontban tárgyalt oldat tömény formában nem okoz sebesség növekedést, akkor ez a teória is kizárható.
Mindezekre kísérleti tervet készítve sok egyéb más dolog is megtudható a reakcióról :-)
Köszönöm a választ, nagyon tetszik! Legközelebb ne 'Névtelen'-ként. :-)
TörlésÉrdekes teória, de nem biztos, hogy igaz. A konyhasó ui. jelentős mennyiségű sósavat tartalmaz (szagolj bele egy frissen készült, tömény sóoldatba, vagy mérd meg a pihéjét). Tehát a penny fényesítést nem csekély mértékben a sósavnak kell tulajdonítani.
VálaszTörlésA HCl tartalmú konyhasó igencsak szennyezett. Finomvegyszerként egyik gyártó sem ad ki a kezéből olyat, amelyben jelentős mennyiségű lenne. A vákuumsó a technológia miatt nem tartalmaz érdemleges HCl-ot. Egyébként nálam a bolti asztalai só pH-ja, és a vákuum só pH-ja is 7. A feltételezés könnyen igazolható, ha tényleg a sósav okozza, akkor "reagent grade" minőségű NaCl-ból téve az oldatba nem lesz gyorsabb a kifényesedés.
VálaszTörlés